به گزارش مرکز خبر حوزه، حضرت آیتالله مکارم شیرازی، عصر امروز در تفسیر خود درباره زندگی حضرت نوح نبی(ع) که در شبستان امام خمینی(ره) آستانه مقدسه حضرت فاطمه معصومه(س) برگزار شد، با اشاره به نازل شدن عذاب الهی بر قوم نوح، اظهار داشتند: پس از این که عذاب الهی نازل شد، حضرت نوح(ع) پسرش را دید که در جایی به صورت جداگانه ایستاده است، از این رو از او خواست که سوار کشتی شود، ولی پسرش به این درخواست پدر توجه نکرد.
ایشان افزودند: فرزند نوح(ع) بر اثر لجاجتی که داشت، گفت که من بالای کوه میروم و این کوه من را از سیلاب نجات میدهد، از این رو سوار کشتی نشد و در این هنگام موج بلندی شکل گرفت و فرزند نوح(ع) مانند پر کاهی روی امواج غلتاند.
حضرت آیتالله مکارم شیرازی افزودند: فرزند نوح(ع) با چشم خود امواج کوه پیکر و این که طوفان چه غوغایی میکند را میدید، ولی به سخنان پدر مهربان توجه نکرد و خود را به وسیله کشتی نجات نداد.
ایشان با بیان این که بسیاری از مشکلات انسانها بر اثر لجاجت است، اظهار کردند: بسیاری از پروندههای قضایی که مطرح میشود و افراد سالها به دنبال آن میدوند، از روی لجاجت است؛ اگر این کار ترک شود و افراد از کار اشتباهی که کردند، عذرخواهی کنند و طرف شاکی نیز لجاجت نکند و عذرخواهی او را بپذیرد، بسیاری از مشکلات برطرف میشود.
این مرجع تقلید با بیان این که لجاجت نمیگذارد انسان پرتگاه مقابل خود را ببیند، خاطرنشان ساختند: خانوادهها و دولتمردان در صورت اشتباه لجبازی نکنند و بگویند اشتباه کردیم.
*عذرخواهی به شجاعت نیاز دارد
ایشان تصریح کردند: نویسندگان مطبوعات اگر خطایی مرتکب شدند و به آنها تذکر داده شد، لج نکنند و بگویند معذرت میخواهم؛ البته عذرخواهی نیاز به شجاعت دارد.
حضرت آیتالله مکارم شیرازی ادامه دادند: افرادی هم که در عرصه اقتصادی کشور مسئولیت دارند، زمانی که مشاهده میکنند، برنامه اقتصادی آنها با شکست روبرو شده است و به ضرر جامعه است، غذرخواهی کنند و مردم را بیچاره نکنند.
*لجاجت عقل را از کار میاندازد
ایشان در ادامه با اشاره به روایتهایی از امیرالمؤمنین (ع) درباره لجاجت، اظهار کردند: بر اساس روایتی از این امام همام(ع) لجاجت عقل انسان را از کار میاندازد. در تاریخ انسانهای دانشمند و هوشیاری بودند، ولی بعد از این که لجاجت کردند، یک نادان تمام عیار شدند.
معظمله در تبیین روایتی دیگر از مولای متقیان علی(ع) گفتند: حضرت علی(ع) در جایی میفرمایند که لجاجت بذر تمام بدیهاست؛ بذری که نهال آن موجب ریختن آبروی خود ودیگران و گرفتاریهای فراوانی را به دنبال دارد.
*عاقبت لجاجت حاکم لیبی
ایشان با اشاره به لجاجتهای حاکم لیبی و خونریزیها و جنگهایی که در این کشور به راه افتاد، خاطرنشان ساختند: حاکم تونس زمانی که دید مردمش دیگر او را نمیخواهند، فرار کرد، ولی در لیبی، این مرد لجباز از روی لجاجت این همه خون برگردن گرفت و جنگ به راه انداخت.
حضرت آیتالله مکارم شیرازی در ادامه سخنان خود درادامه تفسیر خود درباره نحوه تمام شدن عذاب الهی قوم نوح، با قرائت آیه «وَقِيلَ يَا أَرْضُ ابْلَعِي مَاءَكِ وَيَا سَمَاءُ أَقْلِعِي وَغِيضَ الْمَاءُ وَقُضِيَ الأمْرُ وَاسْتَوَتْ عَلَى الْجُودِيِّ وَقِيلَ بُعْدًا لِلْقَوْمِ الظَّالِمِينَ»(هود ٤٤) گفتند: خداوند به زمین دستور داد که آبهایی که بیرون آورده بود، جمع کند، به آسمان نیز گفت که دیگر نبارد و در ادامه کشتی نوح در کنار کوه «جودی» به زمین نشست؛ در این لحظه گفته شد: وَقِيلَ بُعْدًا لِلْقَوْمِ الظَّالِمِينَ؛ دور باد جمعیت ظالم و ستمگر.
ایشان با اشاره به این که این آیه یکی از فصیحترین آیات قرآن است، خاطرنشان ساختند: یکی از اعجاز قرآن فصاحت و بلاغت است، از این رو در چند جا خطاب به کافران گفته شده است، اگر میتوانید مانند آن را بیاورید.
این مرجع تقلید در ادامه با تأکید بر ضرورت قرائت و فهم قرآن کریم، به وظایف مسلمانان در برابر قرآن اشاره کرد و گفت: ما وظیفه داریم که در ابتدا قرآن را خوب بخوانیم، آن را خوب بفهمیم، خوب به آن عمل کنیم و قرآن را خوب تبلیغ و نشر دهیم. اگر اینها انجام شد ما به وظیفه خود در برابر قرآن عمل کردهایم، در غیر این صورت کوتاهی صورت گرفته است.